DNS Ayarları nasıl yapılır? 2024 Güncel

DNS Ayarları İnternet, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazlası ile kullanılmaya başlandı ve son yıllarda pek çok kişi ya da kuruluş için internet kullanımı vazgeçilmez bir hal aldı.

Bu durum son derece de normal olarak karşılandı ve bu şekilde de sürdürülmektedir; çünkü gerek iş, gerek ise kişiler ihtiyaçlar için internet hayatımıza büyük bir kolaylık getirmiştir. Bundan dolayı da hemen hemen her evde ve iş yerinde internet bağlantısına sahip bilgisayarlar, mobil cihazlar ya da farklı akıllı teknoloji ürünleri bulunur. Bu noktada bir takım kavramlar da tabi ki hayatımıza dahil olmuştur.

DNS Nedir?

DNS olarak bilinen ve açılımı Domain Name System olan kavram ise, internet ile en alakasız kimselerin bile son yıllarda duyduğu bir isim olarak öne çıkmaktadır. Çünkü dns ayarları konusunda bilgi sahibi olan herkes istediği her siteye girebilmektedir. Peki ama nasıl?

DNS Ayarları Nedir?

Zaman zaman bazı sitelere erişim devlet tarafından engellenmekte; ya da çeşitli sitelerin yalnızca belli ülkeler üzerinde erişime açık olması durumu yaşanabilmektedir. Bu tür zaman zarflarında, söz konusu adreslere erişebilmek için cihazın DNS ayarları değiştirilerek ilgili adreslere girilebilir. Her sene farklı yöntem ya da bilgiler ile bu tarz erişimler mümkün olurken, DNS ayarları da her sene değişkenlik gösterebilir. Standart bir cihazın DNS bilgilerini değiştirerek söz konusu siteler açılabilirken, bu bilgilerin güncel haline ise dns ayarları başlığı altında ulaşabilmek mümkündür.

DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

Elbette ki her bilgisayar ve işletim sistemi için DNS ayarları farklı şekillerde değiştirilebilir. Ancak genel olarak dns ayarları kapsamında şu hamleler yapılabilir;

  • Bilgisayarın “ağ ve paylaşım merkezi” açılır
  • Buradan “ağ bağlantıları”na tıklıyoruz
  • Hangi bağlantıyı kullanıyor isek o bağlantının iletişim kutusunu açıyoruz
  • Söz konusu iletişim kutusunda alt taraftaki “özellikler” sekmesine tıklıyoruz
  • Açılan pencereden “İnternet Protokolü Sürüm 4” satırını seçiyoruz
  • Ve son adım; açılan pencerede alt kısımdaki “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” seçimini yaparak güncel ve geçerli yeni DNS adrslerini bu bölüme giriyoruz.
  • DNS adresleri girildikten sonra Uygula – Tamam deyip işlemi bitiriyoruz.
DNS
DNS

Bilinen en geçerli DNS ayarları ise Google’a ait olan 8.8.8.88.8.4.4’tür. Çeşitli DNS numaraları da elbette ki burada denenebilir.

Farklı ve Diğer Hızlı DNS adreleri için Güncel DNS Adresleri konumuzu inceleyebilirsiniz.

En hızlı DNS hangisi? 2024 En iyi DNS

“DNS Ayarları nasıl yapılır? 2024 Güncel” üzerine bir yorum

Yorum yapın