Domain nedir? Ne işe yarar? 2020
Etiket: Alt domain nedir, Bir domain satılabilir mi?, Domain güvenliği, Domain nasıl alınır?, domain nedir, domain nedir nasıl alınır, domain nedir tıp domain nedir, Domain sahibi kimdir?, Domain türkçe karakter, Domain uzunluğu, Domian değeri, Domian nasıl çalışır?, En popüler alan adları, ne işe yarar
- Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 3 yıl 2 ay önce
Karargaht tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
14 Mart 2020: 11:59 #1599
Karargaht
Anahtar yöneticiDomain nedir ne işe yarar sorusunun cevabını kısaca açıklayalım…
Domain: bir internet sitenin adıdır. Domain kelimesinin Türkçe karşılığı alan adı’dır. Alan adları bir web sitesinin kendine özgü ismidir. Domain ne işe yarar sorusuna geçmeden domain, alan adı konusunu biraz daha açalım.
Domain ne işe yarar?
Her bilgisayarın kendine özgü bir adresi olsa da, İnternet’i kullanan her kullanıcının etki alanı adı verilen benzersiz bir adresi vardır. Bir alan adı bir veya daha fazla IP adresini tanır.
Bir IP adresi şuna benzemektedir: 94.14.53.567
Alan adına örnek olarak modemarayuzu.com verilebilir ve https://www.modemarayuzu.com gibi URL’nin bir parçasıdır.
Bilinen, tanınan varsayılan domain uzantıları şunlardır:
com – Ticari işletmeler için kullanılır, en çok alınan, tanınan ve kullanılan domain uzantısıdır.
edu – Eğitim kurumları için kullanılan siteler sahiptir.
gov – Devlet kurumları için kullanılan siteler sahiptir.
mil – Askeri için kullanılan siteler sahiptir.
net – Ağ organizasyonu için kullanılan siteler sahiptir.
org – Kuruluşlar (kar amacı gütmeyen) için kullanılan siteler sahiptir.Ülkelere özgü alan adı uzantıları da vardır. Örneğin Türkiye uzantısı com.tr, web.tr, gov.tr olabilir. yani sonraki “tr” Türkiye’nin alan adı domain uzantısıdr.
Domian nasıl çalışır?
Web tarayıcınıza bir alan adı girdiğinizde, ilk önce Alan Adı Sistemini (DNS) oluşturan global bir sunucu ağına bir istek gönderir.
Bu sunucular daha sonra etki alanıyla ilişkili ad sunucularını arar ve isteği bu ad sunucularına iletir.
Örneğin, sizin internet siteniz OVH’de barındırılıyorsa yani dosyalarınız orada ise , ad sunucusu bilgileri denen isim sunucuları aşağıdaki gibi görünecektir:
ns1.ovh.com
ns2.ovh.com
Bu isim sunucuları, hosting firmanız tarafından yönetilen bilgisayarlardır. Barındırma şirketiniz diğer adıyla hosting firmanız, isteğinizi web sitenizin depolandığı bilgisayara iletecektir.
Bu bilgisayarla web sunucusu denilmektedir. Bu bilgisayar bildiğiniz ve sürekli gördüğünüz PC kasalarıdır. Tek farkları donanımları farklıdır ve içlerinde özel bir yazılımlar yüklüdür. Örneğin: Apache, Nginx, Litespeed gibi web sunucusu yazılımları bu kasalara, bilgisayaralara kuruludur. Bu sunucular, internet sitesi ile ilgili bilgileri ekrana/monitöre yansıtır.
Domain nasıl alınır?
Peki bir alan adı yada domain diyelim nasıl alınır? Bir domain alınabilmesi için yine bir web sitesi aracılığı ile satın alabilirsiniz. Bir domain alabilmek için domain fiyatlarını bilmeniz gerekiyor. Domain fiyatları 2020 itibari ile 10 USD civarında saatılıyor. Domain/alanadı satan ana kurumlar yurt dışı kaynaklı olduğu için domain fiyatları da USD kuru üzerinden satılmaktadır. Domain satan firmaları google üzerinden domain yazarak bulabilirsiniz.
Domain nedir videosu
Domain sahibi kimdir?
Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) etki alanı adları sistemini yöneten kuruluştur. Bu kuruluş, Alan adları için politikalar oluşturur, uygular ve kâr amacı gütmez.
Bir domain satılabilir mi? Kiralanabilir mi?
Bir alan adı/domain tekrar satılabilir, kiralanabilir. Bunun için domain’i satın aldığınız yerde domaini transfer etmek istediğiniz başka bir web sitesine taşıyabilirsiniz. Bu şekilde domainler tekrar tekrar başkalarına satılabilir yada kendi içinde başka sitelere aktarılabilir.
Domain transfer ücretleri/fiyatları da yine domain ilk satın alındığında olduğu gibi 10 usd civarındadır ve domain transfer edildiğinde 1 senelik satın alınmış sayılır ve kapanma süresi 1 sene uzamaktadır.
En popüler alan adları, domain hangileridir?
Tahmin edilebilecğei gibi en popüler domain adları .com olanlardır. Dünyada en çok kullanılan domain uzantısı olan .com alan adı uzantıları, akılda kalıcı olduğu için ilk arananlardır. Daha sonra .net uzantıları, .org uzantıları gelmektedir.
Son zamanlarda yeni domain uzantıları çokca türemiştir. .xyz, .biz, .me, .co gibi doman/alan adı uzantıları çoğalmıştır.
Alt domain nedir? ne işe yarar? (Alt alan adı)
Domain ne işe yarar? sanırım öğrendik. Şimdi alt domain nedir, ne işe yarar ona bakalım: Bir IP adresine tanımlı olan bir domian düşünelim. Adı modemarayuzu.com olsun. Bu bir internet sitesidir ve IP adresi de şöyle olsun: 14.53.571.10
Bu domain ve IP adresi için 10 USD ödediniz ve siteinizi hosting’e kurarak, ekleyerek sitenizi açtınız. Şimdi sıra geldi bu domain’e bağlı bir alt domain/alt alan adı açmaya.
Alt domain ise; yukarıda örnekteki modemarayuzu.com ve 14.53.571.10 IP adresine bağlı bir alt alan adıdır. Örnek alt domain şudur: domain.modemarayuzu.com
Buradaki domain.modemarayuzu.com başındaki domain, ana site olan modemarayuzu.com’un bir alt domain alanıdır. IP adresi ana domain ile aynıdır. Bu alt domain ana domain’e bağlı çalışmaktadır. Bu şu anlama gelmektedir:
Ana domian olmazsa, ana domain çalışmazsa alt domian, alt adları da çalışmaz.
Alt domain ne işe yarar derseniz: bir alt alan adı ana site haricinde farklı bir yazılım kullanmaya, farklı/bambaşka bir site açmaya yarar. Böylece ana site ile görünürdeki tek bağlantısı IP adresi ve alan adındaki uzantısı olacaktır.
Domain güvenliği nedir?
Bir domainin güvenliği, sunucuya/hostinge diğer adıyla barındırma hizmetin bağlı olarak SSL denilen sertifikalar ile sağlanmaktadır. Bu SSL sertifikaları Chrome gibi internet tarayıcılarında gördüğünüz “Güvenli değil” yazısı yada güvenli anlamına gelen Yeşil Kilit ile kendini göstermektedir.
Arama motoru Google, SSL kullanmayan web sitelerini güvensiz saymaktadır ve arama sonuçlarında geriye düşürmektedir. Bu nedele günümüzde tüm web sitesi sahipleri, domainlerini SSL sertifikaları ile güvence altına almaktadır. Bu SSL sertifikalarının amacı site üstünden yapılan bağlantıları, ödeme işlemlerini v.s. şifreleme ve bu sayede güvenli bir şekilde veri transferi yapılabilmesini amaç edinmektedir.
Günümüzde bir çok internet sitesi sahibi SSL sertifikasını Lets Encrypt üzerinden sağlamaktadır. Çünkü tamamen ücretsizdir. Lets Encrypt standart bir güvenlik sağlar ve çoğu durumda yeşil kilit denen o simgeyi göstermeyebilir. Bu yeşil kilitler için çok yüksek miktarda ücretler ödenmesi gerekebilir.
Domain türkçe karakter destekler mi?
Domain nedir, ne işe yarar öğrendikten sonra domin güvenliğine geçelim. Temel olarak domainler, alan adları Türkçe karakter desteklemekedir. Yani Türkçe harfler içeren bir domian satın alabilir. Örneğin: modemarayüzü.com sitemizin harflerinden 2’si olan “ü” harfleri Türkçe karakterdir. Biz bu web site domain adresini modemarayuzu.com olarak aldık. Peki madem Türkçe karakter destekliyor, neden modemarayüzü.com değilde modemarayuzu.com olarak satın aldık?
Çünkü site domainleri evrenseldir. Sitenize girecek insanlar sadece sizin ülkenizde olmayacaktır. Bir web sitesine tüm dünya ülkelerinden insanlar girebilir. Türkçe karakter içeren domainleri, Türkçe klavyeye sahip olmayanlar büyük ihtimalle kullanmayacaktır ve tarayıcıya yazmayacaktır.
Ayrıca Google gibi arama motoru devleri Türkçe karakter içeren siteleri değilde evrensel siteleri öne çıkartmakdır. Bu nedenle site içeriği tamamen Türkçe olsa bile URL adresleri sadece ingilizce karakterlerden oluşmaktadır.
Domain maksimum/en fazla uzunluk nedir?
Çoğu durumda bir web sitesinin domain uzunluğu 63 karakter ile sınırlandırılmıştır. Bu hem kullanıcı deneyimi düşünülerek hem akılda kalıcılık hemde daha kısa URL yapıları için gereklidir. 63 karakterden daha uzun bir domain satın almayı denediğinizde muhtemelen satın alamayacaksınız. Aslında resmi olarak 63 karakter sınırı gibi bir limit yoktur. Bu saydığımız kriterler için genel olarak uygulanmaktadır.
Domian değeri nasıl belirlenir?
Bir domain değeri, domainin kullanılmaya başlandığı kayıt tarihi, domain adında yer alan karakterlerin uzunluğu (kısa domain her zaman daha iyidir ve kısa domain çok daha değerlidir), domain adında geçen kelime yada kelimelerin arama motorlarında aranan kelimeler olması, domain isminin marka sayılan kaliteli anlamlı bir yapıya sahip olması, bir domainin değerinin ortaya koymaktadır.
İPUCU: Moz.com tarafından ortaya çıkartılan PA VE DA değerlerin vir web sitesinin değerini bildirmektedir. PA sayfa değerini DA ise domain değerini belirtmektedir. Sitenizin DA değeri; içerik sayısı, içerik kalitesi, sitenizin aldığı backlink sayısı gibi konulara bağlı artar yada düşer. Moz, domain DA değerini buradan öğrenebilirsiniz.
Domain’de rakam olur mu? Yer alır mı?
Evet, istediğiniz rakamı domainde kullanabilirsiniz. Örneğin: 1453fsm gibi bir ismi domain olarak alıp kullanabilirsiniz, bir sakıncası yoktur.
İPUCU: Eğer domain için kullanacağınız rakamın SEO değeri yok ve rastgele alınmış bir rakamsa, SEO açısından rakam kullanmak pek tercih edilmez ve önerilmez.
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.