Modem Ayarlarında DNS Değiştirerek Engelli Sitelere Nasıl Erişebilirsiniz?
İnternet kullanıcıları, web sitesi engellemesi ile karşılaştıklarında, bazen çözümü Proxy kullanarak, IP değiştirerek veya VPN kullanarak bir tür sanal ağ aracılığıyla bağlantı kurmakta bulabilirler. Ancak, engellenen sitelere erişmek için DNS değiştirme seçeneği de etkili bir çözümdür.
DNS kavramı, İnternet üzerinden iletişim kuran aygıtların kullanıma sunduğu adrestir. İnternet Servis Sağlayıcınız (ISS) ilk olarak önceden tanımlanmış adreslerin bir listesindeki bir DNS sunucusunu kullandığından, yerelleştirilmiş bir konuma gitmek için her zaman kolaydır. Ancak bu, engellenen siteye erişememenize neden olur.
DNS değiştirerek, ISS’niz tarafından sağlanan DNS yerine, engellenen sitelere erişim sağlayabilecek olan üçüncü taraf hizmetleri kullanabilirsiniz. Bu üçüncü taraf hizmetleri, ISS’nizden farklı bir kara listeye sahip olacaktır.
Bu rehberde, engelli sitelere erişmek için DNS değiştirme yöntemini kullanarak, engelleme sorunu yaşayan kullanıcıların kolayca çözüme kavuşabilecekleri adımları açıklayacağız.
Adım 1: DNS Sunucularını Kontrol Etme
Öncelikle, özellikle ISS’niz tarafından yönlendirildiğiniz bir modem arayüzüne sahipseniz, DNS sunucularını görüntüleyebilirsiniz.
Windows kullanıcısı iseniz, “ipconfig” komutunu kullanabilirsiniz. Komutu çalıştırın ve “DNS Sunucuları” altında listelenen bilgileri not edin.
Mac kullanıcısı iseniz, “Düzenleme -> Ağ Bağlantıları -> Gelişmiş – > DNS” yolundan ilerleyerek DNS Ayarlarını öğrenebilirsiniz.
Adım 2: Engelli Siteye Alternatif DNS Sunucusu Kullanma
DNS sunucuları değiştirme işlemi, belirleyeceğiniz DNS sunucusunun listeye eklenmesiyle yapılır. Engellenmiş bir siteye erişmek için, özellikle de ISS’niz tarafından sağlanan DNS sunucuları engellenmişse, üçüncü taraf bir DNS sunucusuna geçiş yapabilirsiniz.
Genellikle, Google DNS ve OpenDNS popüler DNS sunucu tercihlerindendir. Her ikisi ücretsiz ve ISS’niz tarafından engellenen bir siteye erişmek için kullanılan en yaygın DNS sunucularından bazılarıdır.
DNS sunucusu değiştirmek ve Google veya OpenDNS sunucusunu kullanmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
1. Modeminize girmek için bir tarayıcıyı açın ve 192.168.1.1 veya 192.168.0.1 gibi bir IP adresi girmeyi deneyin. (Bilgisayarınızın belirli bir IP adresi olabilir, bu durumda modeminizin belirtildiği IP adresi ve / veya kimlik doğrulama ayrıntıları modemin kutusunda bulunabilir)
2. Modeme giriş yaptıktan sonra, modem arayüzüne ulaşacaksınız. Modem arayüzü genellikle bir dizi sekmeye sahip bölümler halinde düzenlenir.
3. Bu sekmelerin arasında, Internet Seçenekleri veya WAN Seçenekleri ile ilgili bir bölüm arayın.
4. Bu bölümde, DNS sunucularının listesi yer alır. Modeminize göre değişiklik gösterebilir, ancak seçebileceğiniz iki boş DNS kutusu göreceksiniz.
5. DNS sunucusu değiştirmek için, Google DNS veya OpenDNS sunucusu tercih edebilirsiniz. Google DNS kullanmak istiyorsanız, sunucu adreslerini “8.8.8.8” ve “8.8.4.4” olarak ayarlayabilirsiniz. OpenDNS kullanmak istiyorsanız, “208.67.220.220” ve “208.67.222.222” adreslerini kullanabilirsiniz.
6. Yeni DNS sunucularını kaydetmek için seçeneği tıklayın.
7. Tüm değişikliklerin etkili olacağından emin olmak için, modeminizi yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz.
Adım 3: Engellenen Sitede Erişim Testi
Belirlediğiniz DNS sunucusunu değiştirdikten sonra, engellenen sitelere erişebilmenizi sağlayıp sağlamadığını kontrol etmek için bir tarayıcı açın ve engellenen bir siteye erişmeyi deneyin.
Erişim sağlanamadıysa, bu süreci tekrarlamalısınız. DNS sunucusu adreslerinde bir hata yapmış olabilir veya modemi yeniden başlatmadan önce tüm değişiklikleri kaydetmediğinizden emin olmamış olabilirsiniz.
Editör Yorumu
Engelli site erişimi, hayatımızın bir parçası haline geldi. Mevcut durumda, kullanıcıların engellenen sitelere erişim sağlamalarına yardımcı olmak için birçok yöntem ve uygulama bulunmaktadır.
DNS değiştirme, virüs ve kötü amaçlı yazılım koruması için bir alternatif çözüm olabilir. İnternet servis sağlayıcınız tarafından sağlanan DNS listesi, sitelerin genel olarak açılmasını engelleyebilir ve DNS sunucusu değiştirme işlemi, daha fazla siteye erişim sağlama seçeneğini kullanıcıların yapabileceği etkili bir çözüm olabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
1. DNS sunucusu değiştirirken nelere dikkat etmek gerekir?
İlk olarak, güvenilir bir DNS sunucusu seçmek önemlidir. Google DNS ve OpenDNS popüler seçeneklerdir, ancak kullanıcının seçebileceği birçok üçüncü taraf sunucusu bulunmaktadır. İkincisi, yeni DNS sunucularınızı kaydetmeden önce, orijinal DNS sunucularınızı kaydetmeniz ve orijinal ayarları kullanarak sorunları düzeltmeniz mümkündür.
2. DNS sunucusu değiştirme işlemi güvenli mi?
DNS sunucusu değiştirme, güvenli bir işlemdir. Ancak, seçeceğiniz DNS sunucusuna güvenilir bir şekilde bağlanmak önemlidir. İnternet servis sağlayıcıları, kendi DNS sunucuları hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilir, ancak üçüncü taraf bir DNS sunucusu seçerken, güvenilir bir seçim yapmak önemlidir.
3. Kullanıcıların neden DNS sunucularını değiştirme gereği duyduğu konusunda neden farklı görüşler var?
Bazı ISS, belirli siteleri kara listeye alarak bazı sitelerin erişimini engelleyebilir. Bu, sitelerin güvensiz olduğuna veya korsan ürünleri yaydığına inandıkları için olabilir. Ancak, kara listeye alınmış bir site dahil olmak üzere engelli sitelere erişmek için DNS sunucularını değiştirme etkili bir çözümdür.