Aynı telefonu bir yıl kadar kullandıysanız, muhtemelen Android pil sağlığını nasıl kontrol edeceğinizi bilmek isteyeceksiniz. Herhangi bir pili şarj edip boşalttıkça, zamanla gücü tutmada yavaş yavaş daha az etkili olur, bu da pili daha sık şarj etmeniz gerektiği anlamına gelir.
Ancak, Android akıllı telefonunuzun pilini kontrol etmenin birkaç yolu vardır. En basit yöntem, yalnızca pil gücünüzün şu anda ne için kullanıldığını söyler, ancak isterseniz uygulamaları zorla kapatabilirsiniz. Kullandığınız telefonun markasına bağlı olarak veya özel uygulamalar yükleyerek daha ayrıntılı bilgilere erişebilirsiniz.
İşte Android pil sağlığını nasıl kontrol edeceğiniz.
Android pil sağlığı nasıl kontrol edilir: Ayarlar menüsünden
Bu seçeneklerden bazılarının ifadeleri farklı olsa da, bu yöntem herhangi bir yeni Android cihazında pil etkinliğini kontrol etmenize izin vermelidir. Ayrıntı seviyesi, telefonunuzu kimin yaptığına bağlı olarak değişecektir.
1. Telefonunuzdaki Ayarlar uygulamasında “Pil”i seçin. Bu seçeneği en üst düzey menüden bulmak kolay olmalıdır, ancak arama çubuğunu bulmak için sayfayı yukarı kaydırarak da arayabilirsiniz.
2. Pil bölümüne girdikten sonra ve aradığınız bilgiler hemen anlaşılır değilse, “Pil kullanımı” gibi bir seçenek arayın.
(Resim kaynağı: Tom’un Rehberi)
3. Burada, son 24 saat içindeki Pil durumunuzu ve hangi uygulamaların en fazla gücü kullandığını görebilirsiniz.
(Resim kaynağı: Tom’un Rehberi)
4. Bir uygulamayı kapanmaya zorlamak veya tamamen devre dışı bırakmak istiyorsanız, bu menüdeki uygulamalardan birine dokunun. Ardından, devre dışı bırakma, durdurmaya zorlama veya bir optimizasyon ayarı seçme seçeneğini göreceksiniz.
Bazı telefon markaları size tanıtım için kullandığımız Pixel 4a 5G’den daha fazla ayrıntı gösterecektir. Örneğin, Xiaomi, Redmi ve POCO tarafından yapılan cihazlar gibi MIUI çalıştıran telefonlar size pilinizin mevcut sıcaklığını gösterecektir.
Bu düzenli olarak kontrol etmeniz gereken bir şey olmasa da, 50 santigrat derecenin (yaklaşık 122 Fahrenhayt) altındaki herhangi bir sıcaklık tamamen normaldir.
(Resim kaynağı: Tom’un Rehberi)
Bir arama kodu kullanarak Android pil sağlığı nasıl kontrol edilir
Android telefonlar, Telefon uygulamasındaki tuş takımına sayı, karma ve yıldız dizileri girerek erişebileceğiniz gizli tanılama menülerine sahiptir.
Bunlardan sizi farklı menülere götüren birkaç tane var, ancak biz pille ilgili olana odaklanacağız. Telefonunuz pil bilgilerini göstermiyorsa üzülmeyin.
1. Telefonunuzun tuş takımını Telefon uygulamasında açın. *#*#4636#*#* kodunu girin.
(Resim kaynağı: Tom’un Rehberi)
Son “*” işaretini girdikten sonra telefonunuz sizi aşağıdaki menüye götürmelidir.
(Resim kaynağı: Tom’un Rehberi)
2. Şimdi “Pil bilgisi” başlığına bakın. Eğer görünmüyorsa, ne yazık ki bu yönteme erişiminiz yok demektir. Varsa, onu seçmek size şarj seviyesi, sağlık ve sıcaklık gibi bilgileri gösterecektir.
Çevirme kodu yöntemi, test ettiğimiz Xiaomi, Google ve OnePlus cihazlarında çalıştı, ancak hiçbiri ihtiyacımız olan pil bilgilerini sunmadı. Bu menü, kod kullanıldığında Samsung Galaxy A52 5G’de görünmüyordu. Bir çözüm için aşağıya bakın.
Bir Samsung telefonda Android pil sağlığı nasıl kontrol edilir
Arama kodu çalışmasa da Samsung, telefonlarına varsayılan olarak yüklenen Samsung Üyeleri uygulaması aracılığıyla kendi pil sağlığı kontrolünü sunuyor.
1. Samsung Üyelerini açın ve ekranın altındaki “Yardım Al” sekmesini seçin.
(Resim kaynağı: Tom’un Rehberi)
2. Bu yeni menünün üst kısmına doğru “Etkileşimli kontroller” seçeneğini seçin.
(Resim kaynağı: Tom’un Rehberi)
3. Bu özellikler listesinden “Pil”i seçin. Bu seçenek telefonumuzda zaten işaretli çünkü ekran görüntüsünü almadan önceki adımı onayladık, bu nedenle sizinki aynı görünmeyebilir.
(Resim kaynağı: Tom’un Rehberi)
4. Artık Samsung Üyeleri uygulamasının telefonunuzun pil ömrünü nasıl değerlendirdiğini görebilirsiniz.
(Resim kaynağı: Tom’un Rehberi)
Bir uygulama ile Android pil sağlığı nasıl kontrol edilir
Yukarıda özetlediğimiz yöntemler ihtiyacınız olan bilgileri sağlamıyorsa, üçüncü taraf uygulamalar şeklinde bir yedeğiniz olur. Bu görev için iyi olanlar, Digibites’ten AccuBattery (aşağıda resmedilmiştir), CPUID’den CPU-Z ve MacroPinch’ten Pil içerir. Bunlar size tipik pil kapasitesi, sıcaklık ve kullanım bilgileri dahil ayrıntıları gösterecektir.
Bu uygulamaların hepsini indirmek ücretsizdir, ancak uygulama içi reklamlardan kurtulmak veya ekstra özelliklerin kilidini açmak istiyorsanız küçük bir miktar için Pro sürümleri sunar.
(Resim kaynağı: Tom’un Rehberi)
Android bilginizi daha da derinleştirmek ister misiniz? Ayrıca, yer açmak için Android uygulamalarını bir SD karta nasıl taşıyacağınız, telefonunuzdaki şeyleri gözden uzak tutmak için Android’de uygulamaları nasıl gizleyeceğiniz ve cihazınızın performansını hızlandırmak için Android önbelleğini nasıl temizleyeceğiniz konusunda kılavuzlarımız da var. verim.